Tom & Rudi webshop

Nieuwe versie tablesoccer site + app versie 2

Enkele dagen terug werd het nieuwe Tablesoccer (na ongeveer een klein jaar zonder updates) gelanceerd. Graag lijsten we even de nieuwigheden op. Ondanks de rustigere periode tijdens de corona-maanden hopen we toch met deze nieuwigheden opnieuw de organisatoren (die momenteel even moeten afwachten) nieuwe opties te bieden om tornooien op een nog vlottere manier te organiseren.

Nieuwe Tablesoccer ranking op basis van ELO punten

Er werd een nieuwe Tablesoccer ranking opgemaakt, als aanzet voor een mogelijke apart rankingsysteem voor tornooien. De ranking werd volledig gebaseerd op de kicker.live ELO-berekening, die ook de resultaten van Tablesoccer tornooien integreert in de berekeningen. Meer informatie over de ELO-berekeningen vind je in deze blogpost. Er zijn 5 rankings: elite, pro, semi-pro, amateur en rookie. Deze indeling komt ook min of meer overeen met de rankings die gegeven worden internationaal. Elite is voor de absolute toppers van België, de mensen die meer dan 2200 ELO-punten hebben, krijgen deze ranking. Vanaf 2200 tot 1950 ben je een pro-speler. Semi-pro's hebben een ELO-waarde tussen 1950 en 1700. Vanaf 1700 tot 1450 ELO punten heb je ranking amateur en onder de 1450 punten ben je rookie-speler. De bedoeling is om met deze ranking een aparte ranking te stellen, naast de competitieranking die in elk verbond anders bepaald wordt (tot ergernis van vele tornooispelers). Momenteel wordt deze Tablesoccer-ranking nog niet gebruikt, maar tornooi-organisatoren zijn vrij om tornooien te organiseren op basis van de Tablesoccer-ranking.

Belangrijk om te weten: Tablesoccer-rankings worden 2x per jaar bijgewerkt: rond 1 januari en rond 31 juli van elk jaar. Op dat moment wordt er gekeken naar de huidige ELO-waarde van een speler (die dus bepaald wordt op basis van competitie en tornooiuitslagen).

Nieuwe spelers krijgen een standaard ELO (met rookie ranking) en zullen na verloop van tijd een correctere ranking toegedeeld krijgen, aangezien ze per match dat ze spelen punten winnen of verliezen.


Meertaligheid

De volledige site interface werd meertalig gemaakt. Je hebt de keuze uit Nederlands, Frans of Engels als interface-taal. Op deze manier hopen we dat het platform duidelijk zal zijn voor iedere speler die of een tornooi speelt, of een tornooi wil organiseren via Tablesoccer.


Reekshoofden functionaliteit op basis van ELO-waarde spelers

De vroegere reekshoofden optie is nu aangepast naar een automatische bepaling van de reekshoofden op basis van de ELO-waarde van de spelers/koppels. Op deze manier kan de organisator zelf niet meer tussenkomen om te bepalen wie nu een reekshoofd is.


Pro-AM DYP optie bij DYP

De Pro-AM DYP is een optie die al een langere tijd gevraagd werd. Het gaat namelijk om een willekeurige loting, waarbij telkens 1 betere met een minder goeie speler samenspeelt. Op deze manier krijg je dus sowieso een 'faire' DYP, aangezien 2 pro's niet samen kunnen geloot worden.

De Pro-AM DYP optie zal niet op basis van ranking werken, maar werkt op basis van de ELO van elke speler. De inschrijvingslijst wordt gesorteerd op basis van ELO, daarna zal er telkens 1 speler van de bovenste helft geloot worden met een speler van de onderste helft. Dit wil dus ook zeggen dat, als het deelnemersveld niet 50/50 uit pro's en amateurs moet bestaan.


Speler van het jaar / speler van de maand

Een optie die terug is van weggeweest! Een tijdje terug was dit al even geïntroduceerd, maar het bleek nog wat problemen te hebben. Nu is deze functionaliteit helemaal herschreven. Het werkt op basis van de punten die iedereen kan verdienen wanneer je deelneemt aan een tornooi. Hoe meer tornooien je speelt, hoe meer punten je kan verzamelen. Op die manier kan je dus speler van de maand of speler van het jaar worden.

2 tornooieigenaren

Je kan een extra tornooi-eigenaar aanduiden, die daarna, met zijn login, eveneens toegang heeft tot het volledige beheer van het tornooi.

Op die manier kan je dus met 2, samen 1 tornooi organiseren.


Nieuw tornooisysteem: bullet systeem

Er is ook een extra tornooisysteem ontwikkeld: het bullet-systeem.

Dit is eerder een fun-formule die vrij straight-forward werkt. Je wordt opgedeeld in een bullet, met een bepaald aantal koppels/spelers. Iedereen krijgt een willekeurig nummer: bv. 1 tot 5. Nummers 1 en 2 spelen eerst tegen elkaar. De winnaar neemt het op tegen nummer 3. De winnaar daarvan tegen nummer 4 en uiteindelijk neemt de winnaar het op tegen nummer 5 in de finale. Nummer 5 heeft het voordeel maar 1 match te moeten spelen, maar dat is ook een nadeel aangezien je tegen een koppel speelt die wel al gespeeld heeft en gewonnen heeft.

Het is een dus, zoals reeds gezegd, eerder een fun-systeem die makkelijk opgezet is en perfect kan georganiseerd worden met weinig tafels.

Je kiest het aantal bullets (bv. 2 bullets van 5 koppels, indien er 10 koppels ingeschreven zijn), waarna iedereen in een willekeurige bullet op een willekeurige positie ingedeeld wordt. Er zijn (nog) geen vervolgsystemen voorzien voor dit systeem, dus het is niet zo dat we nadien nog een ander systeem automatisch kunnen opstarten in het verlengde hiervan. Ik zie het (momenteel) eerder als 'warm-up' voor een tornooi of als fun-reeks voor diegene die uitgeschakeld zijn na de poulefase.

Optie 'melding van matchen die afgeroepen moeten worden'

Bij het organiseren van een tornooi kreeg ik dikwijls de opmerking dat het soms vervelend is dat je niet in een extra stap kan aanduiden dat je een match afgeroepen hebt, indien het automatisch starten van matchen aan staat. De match kwam direct op het scherm, met een melding, maar indien je nog een uitslag ingaf was de melding alweer weg.

Hiervoor is nu een extra optie. Bij 'instellingen tornooibeheer' dien je de optie 'Melding van matchen die afgeroepen moeten worden' aan te vinken. Daarna zal er bij een match die het systeem startte, bevestigd moeten worden dat de match afgeroepen werd. Op deze manier behou je dus het overzicht.


Versie 2 van de Tablesoccer app

Ook de app werd onder handen genomen. Een volledig nieuwe versie, met meer functionaliteiten. De belangrijkste: de mogelijkheid om reacties te plaatsen bij een tornooi via de app. Op deze manier kan je je inschrijven voor een tornooi, via de app (aangezien de eigenaar steeds een melding krijgt van reacties). Daarnaast zijn er ook tal van nieuwe pagina's in de app, om meer informatie die ook op de site staat te kunnen zien via de app.

Op datum van 12 oktober is de app nog niet beschikbaar. Over enkele dagen wel, aangezien de app update momenteel in behandeling is om op de stores te komen.


Heb je opmerkingen over een of meerdere van deze nieuwe functionaliteiten? Laat dan gerust een berichtje achter. Heb je een goed idee voor een nieuwe functionaliteit? Laat het dan ook zeker weten.

Laat ons ook hopen dat iedereen gezond blijft en dat we snel terug onze hobby kunnen beoefenen. Momenteel raden we iedereen aan om de opgelegde regels te blijven volgen. Keep safe!

Floris Verbunt
Sterk werk, Pieter!
13/10/2020 16:48
Shaun De breck
Respect hie je dit allemaal beheert top
18/07/2021 02:06