Tom & Rudi webshop

De verschillende tornooisystemen met hun voor- en nadelen

Hieronder worden de beschikbare tornooisystemen even opgesomt. Je kan kiezen voor 1 reeks of meerdere reeksen.

Het nadeel bij meerdere reeksen is dat je echter met opstroppingen kan zitten, indien spelers deelnemen in meerdere reeksen (zeker met verschillende partners). Hierdoor is het soms beter om te kiezen voor een ander tornooisysteem, waar je alle spelers de kans geeft om meerdere matchen te spelen in een vlot tornooiverloop.


Poules

Het meest gekende systeem is het poulesysteem. Meestal gevolgd door het Amerikaans systeem (dubbele knock-out) of Knock-out systeem (enkele KO).

In het poulesysteem worden alle koppels willekeurig ingedeeld in poules of groepen. In elke poule nemen alle koppels het op tegen elkaar. Als je bijvoorbeeld met 5 in een poule zit, speel je tegen de 4 andere koppels in je poule. Per gespeelde match worden punten toegekend: 2 bij winst, 1 bij gelijkspel en 0 bij verlies.

Nadat alle matchen gespeeld zijn worden per poule de beste koppels doorgelaten naar het vervolg-systeem (amerikaans of knock-out). Hierbij wordt standaard een voordeel gegeven aan de poulewinnaars (deze komen in ronde 1 niet tegen elkaar uit).


Voordeel:

gekend systeem

is schaalbaar, bij een grote opkomst kan je makkelijk meer poules maken om zo de tijdsduur te beperken

vlot, tafels blijven bezet tot het eind vd poules


Nadeel:

koppels kunnen zich laten verliezen indien men reeds zeker gekwalificeerd is.

niet eindig, je moet nog een knock-out of amerikaans organiseren na de poules



Knock-out (single elimination)

Dit is een eenvoudig ‘bracket’ met enkele eliminatie. Indien men verliest, verlaat men het tornooi. Bij winst komt men uit tegen de winnaar van de match boven of onder hen.

Op het eind speelt men een halve finale, waarna de finale (eventueel met kleine finale voor plek 3-4) volgt.

Indien men in het knock-out systeem niet met 4, 8, 16, 32 of een ander veelvoud is, dient men gebruik te maken van zoveel mogelijk vrijlotingen in ronde 1. Hierdoor zorg je dat je in de rondes daarna geen vrijlotingen meer hebt, waardoor je niet plots met 3 een finale moet spelen.

De spelers die vrijgeloot worden in ronde 1 hebben dus wel een licht voordeel, aangezien ze reeds 1 ronde verder staan. Dit wordt echter willekeurig door loting bepaald.


Voordeel:

het systeem is eindig

heel vlot


Nadeel:

enkele eliminatie, dus bij 1 verliesmatch zit het erop

vrijlotingen zorgen voor klein voordeel voor sommige spelers


Amerikaans systeem of dubbele knock-out

Het amerikaans systeem is het meest gekende systeem in het tafelvoetbal. Het wordt meestal gebruikt bij kampioenschappen of grote tornooien, omdat het vlot gaat en het de kans biedt tot minimaal 2 matchen.

In het Amerikaanse bracket gaat men ook steeds uit van 8, 16, 32, 64... koppels. Ook hier zal men moeten vrijloten indien men te weinig koppels heeft (zie hierboven).

Alle koppels worden ingedeeld in ronde 1. Bij winst gaat men naar rechts, waar het bracket identiek is als een knock-out bracket. Bij verlies krijg je echter nog een 2e en laatste kans. Je komt aan de linkerkant van het bracket en neemt het op tegen spelers die ook reeds eenmalig verloren hebben. Indien je hier blijft winnen kom je uiteindelijk in de finale. Je moet echter eerst voorbij de spelers die uit de rechterkant van het bracket komen.


Indien je in de finale komt vanuit de verliezerskant, dien je 2 keer te winnen, tegen de winnaar van de winnaarskant. Hierdoor is ieder koppel slechts uitgeschakeld na 2 verliespartijen.


Voordeel:

vlot, ook bij grotere aantallen

kans op eerherstel, na 1 verliespartij


Nadeel:

in het begin (te) veel matchen, naar het einde toe weinig matchen. Hierdoor krijg je leegstaande tafels.


Minimastersysteem

Dit is een watervalsysteem die de 2 bovenstaande systemen combineert.

De basis is een amerikaans systeem (dubbele knock-out). Er wordt echter gekeken naar de ranking van de deelnemende koppels. Afhankelijk van de keuze van de organisator kan je dus na het Amerikaans systeem nog terecht komen in een minimaster-reeks.

Stel dat de organisator kiest voor minimasters met mini 2-3-4, mini 3-4 en mini 4-NA zal een speler met ranking 4 zeker 5 matchen kunnen spelen.

Het werkt als volgt, eenmaal je uitgeschakeld bent in de hoofdreeks (amerikaans systeem), kan je terecht komen in mini 2-3-4. Dit is een reeks met enkele knock-out. Indien je daar verliest, kom je wederom in een lagere minimasterreeks (in dit geval mini 3-4), hierna komt men in mini 4-NA. De minimasterreeksen zijn telkens met enkele knock-out. Er is echter geen vast bracket.

Dit komt omdat men rekening houdt met hoe ver je komt in het tornooi. Stel dat je de hoofdreeks verlaat in verliezersronde V1, dan kom je bij mini 2-3-4 in pot 1. Hier neem je het op tegen andere koppels die verloren in verliezersronde 1 van de hoofdreeks. Als je hier wint kom je in pot 2, samen met de koppels die de hoofdreeks verlieten in verliezersronde V2).

Iedereen wordt dus beloond indien men goed presteert in de hoofdreeks. Je komt namelijk in een hogere pot.

De lotingen in de potten van de minimasterreeks zijn willekeurig.

Er wordt echter ook rekening gehouden met hoeveel keer een koppel vrijgeloot wordt. Stel dat je vrijgeloot wordt in de hoofdreeks, dan zal je minder kans maken om later een 2e keer vrijgeloot te worden. Zo blijft het fair voor iedereen.


Voordeel:

vlot systeem, want je speelt slechts 1 reeks

iedereen krijgt eerst de kans om zich te bewijzen in open, daarna kom je geleidelijk tegen spelers van je eigen niveau

ieder koppel wordt beloond bij goeie prestaties in open, je komt namelijk al veel verder uit in de minimaster potten


Nadeel:

minder gekend

minimasterreeksen zijn enkele knock-out

uitslagen minimasterreeksen zijn onvoorspelbaar (*)


* het is onvoorspelbaar hoeveel koppels de minimasterreeks verlaten per pot. Dit hangt af van het aantal matchen. Dit zorgt ervoor dat men, na plek 1 en 2 soms verschillende koppels op plek 3, 4, 5 ... heeft. Let hierop bij de prijsuitreiking.


Kwalificatiesysteem (Frans systeem)

Het kwalificatiesysteem is een systeem waarbij alle koppels in 1 grote poule zitten. Iedereen speelt echter X-aantal matchen tegen een willekeurige tegenstander. Zo kan het dus zijn dat jij (koppel 7) uitkomt tegen koppel 1, 2, 3, 4, 5 en 6. Terwijl koppel 2 uitkomt tegen jou (koppel 7), 9, 23, 26, 4, 13. De loting hiervoor is volledig willekeurig en iedereen heeft dus andere tegenstanders (meestal 6 of 7, maar de organisator bepaalt dit).

Na alle kwalificatiematchen wordt een tussenstand opgemaakt. Deze tussenstand is echter in vele gevallen heel gelijklopend, waardoor doelpuntensaldo een belangrijke rol speelt in dit systeem. Koppels kunnen na 1 verliesmatch dus heel wat plekken dalen, hierdoor is het voor ieder koppel steeds in spanning afwachten tot alle matchen gespeeld zijn om te weten of ze zich kwalificeerden.


Voordeel:

spanning aangezien niet iedereen dezelfde loting heeft

je speelt sowieso 5 a 7 matchen (keuze organisator)

tafels kunnen steeds volzet blijven


Nadeel:

bij veel koppels > veel matchen

niet eindig, waardoor een vervolgreeks georganiseerd moet worden.

doelpuntensaldo is veelal doorslaggevend, forfaits en vervalsing moeten in de gaten gehouden worden.

bij een oneven aantal koppels dien je een even aantal rondes (6 of 8 best) te kiezen om geen vrijlotingen te hebben



Zwitsers systeem

Het Zwitsers systeem is een systeem waarbij men steeds uitkomt tegen een koppel die het even goed doet als jezelf.

Er worden ook verschillende rondes gespeeld, in ronde 1 gebeurt een volledig willekeurige loting. Ieder koppel zit bij de start in pot 0. Bij winst stijgt men 1 pot, bij verlies daalt men 1 pot. De volgende ronde wordt geloot, eenmaal de voorgaande ronde volledig afgewerkt is, op basis van de pot waarin men zich bevindt. Na enkele matchen kom je dus sowieso uit tegen koppels van hetzelfde niveau.

Bijkomende optie:

Indien men gebruik maakt van het basissysteem moet elke ronde volledig gespeeld worden voor men de volgende ronde kan opstarten. Dit zorgt ervoor dat de tafels plots leeg komen te staan.

Dit kan voorkomen worden door 2 rondes te loten bij de start van het tornooi. In dit geval kan men aan de matchen van ronde 2 beginnen (eveneens willekeurig geloot), terwijl men ronde 1 afwerkt. Indien ronde 1 gedaan is, zal ronde 3 geloot worden op basis van de potten na ronde 1. Bij het beïndigen van ronde 2, zal ronde 4 geloot worden. Er zit dus steeds 1 ronde ‘vertraging’ op, maar je kan wel alle tafels volzet houden tot het eind van het tornooi.


Voordeel:

je komt uit tegen spelers die het even goed doen

je speelt sowieso 5 a 7 matchen (keuze vd organisator)


Nadeel:

bij het basissysteem komen de tafels elke ronde leeg te staan

veel matchen bij groot aantal koppels

geen eindig systeem, je moet nog een extra vervolgreeks organiseren


Dit waren alle systemen die beschikbaar zijn online op Tablesoccer.be met hun bijhorende uitleg. Iedereen kan gratis tornooien met de bovenstaande tornooisystemen organiseren.

Indien je twijfelt aan het te kiezen systeem mag je mij zeker contacteren. Eveneens indien je een inschatting wil krijgen van hoe lang een tornooi zou duren, met een bepaald systeem.


Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar poules, minimasters of het zwitsers systeem, aangezien je met deze systemen een vlot tornooi kan organiseren zonder veel wachttijden. Verder zou ik zelf ook kiezen voor veel prijzen in open, hierdoor motiveer je spelers om goed te presteren op een tornooi en een top 10 plaats met bijhorende prijs is dan een leuke extra.


Indien je een tornooi organiseert met meerdere reeksen, zijn er quasi altijd problemen met spelers die deelnemen in meerdere reeksen, met verschillende partners en hierdoor het tornooi vertragen. Indien je dus een vlot en leuk tornooi wil voor spelers van alle niveau kies je best voor een van de 3 eerder genoemde systemen. 


Zijn er bepaalde systemen die je kent en hierboven nog niet genoemd werden? Of wil je een variant op bovenstaande systemen? Laat het mij even weten via mail of bericht. Elk voorstel die binnenkomt neem ik in beraad. Indien er grote vraag is naar een bepaald systeem, kan het zijn dat ik het toevoeg aan Tablesoccer.